اثرات ورزش بر رشد و بلوغ كودكان و نوجوانان/رابطه مستقیم ورزش و رشد کودک !

کودکان نیاز دارند که فعال باشند، ورزش کنند ، بدوند، کوه نوردی کنند، برقصند، بازی های رایانه ای انجام دهند و فوتبال بازی کنند، آنها احساس بهتری خواهند داشت، سالم تر خواهند بود و قادر خواهند بود به آسانی یاد بگیرند.

به گزارش مازند اسپرت (مازند ورزش)،ورزش منظم یکی از مهمترین راهکارهای کسب سلامتی برای بچه ها و بزرگسالان است. فعالیت بدنی، وزن مطلوب را حفظ می کند، طول استخوانها را افزایش می دهد و در نهایت از خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی می کاهد. پزشکان باید موقعیت وزنی کودکان ونیز میزان فعالیت بدنی آنها را طی یک دوره پزشکی مداوم ارزیابی کنند. متخصصان موظفند با توصیه های ساده به بچه ها و خانواده ها زمینه را طوری فراهم کنند تا با حداقل صدمه، حداکثر نشاط و لذت حاصل شود. همه افراد به ورزش نیازمندند. معمولاً پزشکان با توجه به سن، موقعیت فیزیکی، مراحل پیشرفت و میزان علاقه مراجعه کنندگان جوان و نوجوان مناسب ترین فعالیت بدنی را به آنها توصیه می کنند. نادیده گرفتن ارتقاء سلامتی بین افراد جوان و خردسال به دو دلیل است: ۱) تنبلی و سستی بین بزرگسالان بیش از کودکان است چون بچه ها به طور طبیعی و ناخود آگاه فعال هستند. ۲) خطر ابتلا به بیماریهایی مثل دیابت و بیماریهایی قلبی بین افراد بالغ بیشتر است. به هرحال، با توجه به بررسی های انجام شده ، کودکان و نوجوانان به طور کامل فعال و با تحرک نیستند.

شایان ذکر است که باید بچه ها به ورزشهایی بپردازند که برای بهبود بیماریهای قلبی و نیزارتقاء سلامتی طولانی مدت مفید است. متاسفانه تقریباً بیش از نیمی از آنها فعال نیستند. ضمناً، دخترها در خلال سن بلوغ و پس از آن کمتر از پسرها به ورزش می پردازند . این روند حتی با آموزشهای پزشکی و ورزشی هم قابل درمان نیست. تنها کمی بیش از یک دوم دانش آموزان دبستان و راهنمایی باید در کلاسهای ورزشی روزانه شرکت کنند. میزان اهمیت به ورزش بین دانش آموزان دبیرستانی نه تنها نباید کاهش یابد بلکه باید افزوده شود.

کودکان نیاز دارند که فعال باشند، ورزش کنند ، بدوند، کوه نوردی کنند، برقصند، بازی های رایانه ای انجام دهند و فوتبال بازی کنند، آنها احساس بهتری خواهند داشت، سالم تر خواهند بود و قادر خواهند بود به آسانی یاد بگیرند.

تاثیر ورزش در ذهن کودکان

بازی فوتبال برای کودکان :

بازی فوتبال به کودکان کمک می کند که مهارت های اجتماعی همانند اشتراک گذاری، رعایت کردن نوبت، همکاری کردن و یادگیری شکست و پیروزی را در خود به وجود آورند و مهارت های فیزیکی مانند دویدن، هماهنگی چشم و دست و مهارت کنترل توپ را تقویت کنند.

همچنین زمانی که کودک با کودکان دیگر مشغول انجام کاری است یک حس تعلق و مشارکت پیدا می کند.

ورزش کودک همچنین یک آزادکننده خوب برای استرس است و می تواند به کودکی که درخوابیدن، تمرکز کردن و ارتباط با دوستان مشکل دارد کمک کند. قدم زدن زیاد به صورت فعالیت روزانه ،می تواند به سالم نگه داشتن وزن کودک کمک کند. کودکانی که فعال هستند احتمال تبدیل شدن آنها به یک بزرگ سال فعال بیشتر است.

چند ساعت فعالیت بدنی برای کودکان لازم است؟

کودکان(و بزرگسالان) نیاز دارند همه روزه با هر چند راهی که می توانند فعال باشند.

خردسالان(۱ تا ۳ ساله) و کودکان پیش دبستانی(۳ تا ۵ ساله) باید هر روز به مدت حداقل ۳ ساعت و به صورت پراکنده در طول روز فعالیت فیزیکی داشته باشند.

کودکان نوپا نیازی ندارند که تمام فعالیت فیزیکی سه ساعته شان را با هم دیگر و بصورت یک جا انجام دهند، این فعالیت فیزیکی می تواند در طول روز متراکم شود و شامل فعالیت های سبک مانند بشین وپاشو، قدم زدن در اطراف خانه و به همان اندازه شامل انجام دادن فعالیت های شدید مانند دویدن و پریدن شود، بازی فعال بهترین راه برای فعالیت فیزیکی کودکان نوپا است.

کودکان ۵ الی ۱۲ ساله ترکیبی از فعالیت های متوسط و شدید به مدت ۶۰ دقیقه در روز توصیه می شود، مثال های فعالیت های متوسط شامل پیاده روی سریع، دوچرخه سواری یا هر نوع از بازی فعال می شوند.

تاثیر ورزش در ذهن کودکان

فعالیت های شدید کودکان را به نفس نفس زدن می اندازد و شامل ورزش های حرفه ای مانند فوتبال و والیبال و به همان اندازه فعالیت های مانند رقص ورزشی، دویدن و مسابقات شنا می شود.کودکان معمولا فعالیت را در ترتیب های متناوب که از چند ثانیه تا چندین دقیقه تنظیم شده اند متراکم و فشرده می کنند، بنابراین هر نوع بازی فعالی معمولا شامل چند فعالیت شدید و فشرده می شود.

از همه مهم تر آنکه کودکان به فرصتی نیاز دارند تا در انواع فعالیت هایی که سرگرم کننده هستند و متناسب توانایی ها، مهارت ها و علاقمندی های آنها است شرکت کنند.تنوع همچنین سلسله ای از سود های سلامتی، تجربیات و چالش ها را به کودکتان ارائه می دهد.

ورزش سالم برای کودک

اگر ورزش شروع بر غلبه کردن بر زندگی کودک کرد این شمایید که باید بیاندیشید که آیا مشکلی وجود دارد که نیاز باشد شما به جستجوی آن بپردازید، کودکان و افراد جوانی که بیش از حد ورزش می کنند احتمال اینکه آسیب ببینند و دچار مشکلات جسمی شوند بیشتر از نفع بردن آنها از ورزش کردن است.آنها ممکن است بیش ازحد ورزش کنند بخاطر اینکه مشکلاتی در زندگی یشان وجود دارد، بسیاری از افراد جوان با اختلالات تغذیه ای نیز بیش از حد ورزش می کنند، در این مورد با کودکتان صحبت کنید و از پزشکتان راهنمایی بخواهید.

نکته های برای فعال نگه داشتن کودکان

کودکان باید از فعالیت فیزیکی لذت ببرند. اگر دیگر افراد خانواده زندگی فعالی داشته باشند احتمال آنکه کودکان نیز فعال شوند بیشتر است، بدین ترتیب اینکه شما نیز فعال باشید برای سلامتی آنها مهم است.

تشویق کردن کودکان بزرگتر، مانند آنهایی که درمقطع دبیرستان هستند به ادامه ی فعالیت ها نیز حائز اهمیت است.

کودکان نوپا تا حداقل به سن ۸ یا ۹سالگی و بعضی اوقات بیشتر نرسند برای ورزش های رقابتی آماده نیستند.

هر چند که کودکان نوپا به قواعد بازی علاقه مند هستند، اما آنها نمی توانند تا زمانی که بزرگتر نشوند قوانین بازی را دنبال کنند.

تاثیر ورزش در ذهن کودکان

پیاده روی کنید، بپرید، دوچرخه سواری کنید و بجای سوار ماشین شدن از یک اسکیتر(شکل زیر) یا مکان های دو استفاده کنید.

دنبال زمین بازی های حوالی خودتان بگردید.

به توپ ها ضربه بزنید و آنها را پرتاب کنید.

فعالیت های آبی می تواند سرگرم کننده باشد اما به نظارت نیاز دارد.

رقص، ژیمناستیک، حرکات نرمشی یا هنرهای رزمی در یک سطح ابتدایی و غیررقابتی فعالیت های سرگرم کننده وجالبی هستند.

بسیاری از کودکان از باشگاه های ورزشی مخصوص کودکان لذت می برند.

از ورزش کودکتان حمایت کنید،علاقه مندیتان را نشان دهید،با ورزش کردن و تماشا کردن و ماندن در کنار آنها به آنها دل گرمی بدهید.

اگر در خانه باغچه ای دارید کودکتان را تشویق کنید که به شما در این امر کمک کند.

ورزش منظم يك راهبرد مهم حفظ سلامتي در كودكان و نوجوانان است. ورزش كنترل وزن را تسهيل مي كند، به افزايش استحكام استخوان ها كمك مي نمايد و عوامل خطرساز قلبي عروقي را بهبود مي بخشد. سلامت رواني نيز ممكن است ارتقا يابد. كودكي فعال مي تواند پايه و اساس آمادگي جسماني در طول عمر باشد. آيا پرداختن به رشته هاي ورزشي مختلف اثر خاصي بر رشد و بلوغ كودكان و نوجوانان دارد يا خير؟

رشد قدي و وزني:

شركت در فعاليت هاي ورزشي و تمرين شديد اثر واضحي بر روي رشد قد و سرعت رشد آن (ميزان افزايش قد در سال) در كودكان و نوجوانان سالم و داراي تغذيه مناسب به جاي نميگذارد. به جز چند مورد استثنا معدود. ورزشكاران هر دو جنس در تعدادي از ورزشها. به طور متوسط قدهاي معادل يا بيشتر از افراد غير ورزشكار دارند. بر عكس قد. وزن بدن مي تواند با انجام تمرين منظم ورزشي تحت تاثير قرار گرفته، مطالعات انجام شده بر روي تركيب بدن عموما وزن بدن را به دو جز لخم (بدون چربي) و چربي تقسيم مي نمايند. تمرين با كاهش چاقي در هر دو جنس و گاهي با افزايش توده بدون چربي. به خصوص در پسرها همراه است.

تمرين و بافتهاي ويژه:

نسوج استخواني (اسكلتي). عضلاني و چربي سه جز اصلي تركيب بدني هستند. فعاليت فيزيكي و تمرين منظم در دوران كودكي و نوجواني با افزايش محتواي مواد معدني و جرم استخوان همراه است. اثرات سودمند بيشتر در فعاليت‌هاي متحمل وزن نظير دو و ميداني. فوتبال و ژيمناستيك نمايان مي شوند تا فعاليت هاي غير متحمل وزن (مثل شنا). محتواي ماده معدني استخوان كه در طي دوران كودكي و نوجواني بدست مي آيد. معرف خوبي از محتواي ماده معدني استخوان در دوران بزرگسالي است. در مورد عضله، در پسران نوجوان برنامه هاي مقاومتي نظير تمرين با وزنه با هيپرتروفي همراه مي باشد و ممكن است در پسران پيش از دوران نوجواني و در دختران و يا در ساير اشكال تمريني رخ ندهد يا ميزان آن كمتر باشد. مدرك محكمي وجود ندارد كه نشان دهد توزيع تارهاي عضلاني در كودكان و نوجوانان در اثر تمرين تغيير مي كند. ورزشكاران فعال كودك و نوجوان عموما ضخامت چين پوستي كمتري در قياس با ساير افراد دارد.

بلوغ بيولوژيك كودكان ونوجوانان از سه منظر مورد توجه قرار ميگيرد: اسكلتي.جنسي و پيكري (سوماتيك). تمرين منظم ورزشي اثري بر روي بلوغ اسكلتي ندارد. مطالعات طولي كوتاه مدت بر روي پسران و دختران در ورزش هاي گوناگون نشان دهنده ميزان مشابهي از بلوغ اسكلتي چه در ورزشكاران و چه در افراد غير ورزشكار هستند. يعني بلوغ اسكلتي همگام با سن تقويمي كودك پيشروي مي كند. از نقطه نظر بلوغ پيكري، تمرين ورزشي هيچ اثري بر روي زمان حداكثر رشد و ميزان رشد قدي به هنگام جهش رشدي نوجواني در پسران و دختران ندارد. در مورد بلوغ جنسي نيز مطالعات طولي محدود نشان مي دهند كه فعاليت ورزشي يا تمرين اثري بر روي زمان و پيشروي رشد پستان ها، اندام تناسلي و مو در پسران و دختران ندارد. اغلب بحث هاي مطروحه پيرامون اثر احتمالي تمرين بر روي بلوغ جنسي بر تاخير وقوع منارك متمركز است كه اغلب در ورزشكاران مشاهده مي شود.

متاسفانه مطالعات انجام شده بر روي ورزشكار به طور معمول ساير عوامل شناخته شده موثر بر منارك را لحاظ ننموده اند. بر اساس اطلاعاتي كه در دسترس هستند. تمرين شديد ورزشي در اكثريت عمده ورزشكاران جوان اثر منفي بر روي فرآيندهاي رشد و بلوغ به جاي نمي گذارد. در تعداد معدودي از ورزشكاران جوان كه دچار مشكلاتي در ارتباط با رشد و بلوغ هستند، عواملي غير از تمرين فيزيكي (نظير تغذيه نامناسب و …) را بايد به دقت مورد كنكاش قرار داد.